Burn-out & Trauma therapie

Burn-out & Trauma therapie

Supervisie vanuit IoPT

reflecteren op je eigen (onder)bewustzijn zodat jij een gezonde spiegel voor je cliënt bent

Je bent therapeut, coach, sociaal werker of een andere professioneel begeleider en je zoekt een plek waar jij terecht kunt met jouw vragen. Om je cliënt integer te kunnen begeleiden moet je zelf regelmatig reflecteren. Jij bent namelijk het instrument en de methode. Wat betekent dat je anderen slechts kunt helpen tot de groei die jij zelf hebt doorgemaakt. Hoe voorkom je dat jouw ontwikkeling, en daarmee ook die van je cliënten, stagneert? 

Wil je leren over jouw (venster van) bewustzijn en gewaarzijn:

 1. Je bent heel flexibel in afspraken, je werkt hard met je cliënt en, eerlijk gezegd, je wordt er moe van.
 2. Sommige cliënten kunnen jou zo triggeren en je vindt bepaalde mensen en thema’s lastig. In gedachten kom je niet los van een casus.
 3. Je bereikt niet altijd het gewenste therapeutische doel ondanks dat je op cognitief en op emotioneel vlak het werk hebt gedaan.
 4. Je kunt niet aanwezig blijven als jouw cliënt intense angst, verdriet of boosheid ervaart, of om “het veilig te houden” durf je niet liefdevol ‘door te pakken’.
 5. Je zoekt een kompas over grenzen en ethische dilemma’s.
 6. Je wordt overvraagd om hardnekkige relatiepatronen direct te doorzien en deze te doorbreken zonder te worden meegezogen in de dynamiek.

Hoe zou het zijn als

 1. Je (jezelf) kunt begrenzen waardoor je ook volmondig ja kunt zeggen.
 2. Je eerst de relatie met jezelf volkomen aangaat zodat je er volledig voor de ander kunt zijn; waardoor je niet meer vervloeit of juist je hart sluit.
 3. Jouw cliënt zich op zielsniveau echt begrepen, gezien en gehoord voelt.
 4. Je een veilige bedding kunt bieden om terugkerende problemen te doorbreken doordat je zelf jouw processen bent aangegaan.
 5. Je eigen en maatschappelijke normen helder hebt en kunt ervaren waar identiteit en autonomie van de cliënt werkelijk over gaat.
 6. Je snel complexe dynamieken zichtbaar weet te maken en cliënten een gezonde omgang leert.

Dit betekent supervisie vanuit IoPT en zo gaan we te werk

IoPT staat voor Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory. Wat erop neerkomt dat het gaat om het bevorderen van jouw identiteit en autonomie. We gaan er dan ook van uit dat hoe beter jij jezelf kent hoe beter je in je eigen methodiek wordt. Je werkt aan jouw eigen doelen en aan het eind sta je stil wat het jaar jou heeft gebracht. Aan het begin van iedere bijeenkomst benoemt elke deelnemer één leervraag die is ontstaan in de eigen praktijksituatie. Dit kan zowel een vraag zijn over één van jouw eigen casussen als een persoonlijke vraag.


Tijdens de supervisie gaan we de diepte in door niet ‘over’ gevoelens te praten maar ze echt te voelen. Daarom werken we met IoPT zelfresonanties. Hiermee kijk je als het ware in de spiegel en ontdek je stap voor stap patronen die je (misschien al vroeg) in je leven gevormd hebt omdat ze toen helpend waren maar die je nu belemmeren. Je leert over vroegkinderlijk hechtingstrauma.

Praktische informatie

 • De groep bestaat uit 8-12 deelnemers.
 • Gedurende een jaar heb je eens in de twee maanden een hele dag supervisie. Dit komt neer op 7 bijeenkomsten.
 • De data zijn: 20 januari, 17 maart, 12 mei, 14 juli, 8 september, 10 november en 15 december 2022.
 • De supervisie vindt digitaal via Zoom plaats.
 • De investering bedraagt €900,- excl. btw.
 • De intervisie is KTNO geaccrediteerd voor therapeuten.
Supervisie waarborgt je professionaliteit, is je kompas bij ethische dilemma’s en zorgt voor verdere persoonlijke groei.

Proeverij voor Supervisie

Proeverij voor Supervisie

Proeverij voor Supervisie op basis van IoPT voor mensen die (professioneel) met mensen werken. In het werken met mensen ben je zelf het instrument én de methode. Door jezelf beter te kennen kun je in contact op een andere laag jouw klant of (werk)relaties begeleiden tot een diepe en duurzame verandering. Schrijf je in voor de gratis online proeverij op woensdag 24 november 2021 (18:30-22:00) of op vrijdag 7 januari 2022 (09:00-13:00).

IoPT online: nieuwe mogelijkheden in begeleiden

IoPT online: nieuwe mogelijkheden in begeleiden

In dit artikel een vergelijking van methoden. Het is niet uitgebreid, alleen om je een algemeen idee te geven en de mogelijkheid om verder te verkennen. Het is aan de facilitator om erachter te komen wat zij/hij het leukst vindt en wat zij/hij kan gebruiken, op basis van eigen vaardigheden en comfort. En natuurlijk houd je ook rekening met de voorkeur van de cliënt. Er is geen ‘beste methode’ en alle methoden kunnen naast elkaar worden gebruikt.

Find here the English version.

IoPT online: new possibilities in facilitation

IoPT online: new possibilities in facilitation

In this essay a comparison of the methods. It is not extensive, only to give you a general idea and opportunity to explore further. It is for the facilitator to find out what she/he likes best and what to use, upon your own skills and comfortability. And ofcourse you also take the preference of the client into account. There is no ‘best method’ and all methods can be used next to each other.


Vind hier de Nederlandse versie.

Terugblik 2020, op naar 2021

Terugblik 2020, op naar 2021

December - tijd om terug te blikken en vooruit te kijken.

Hoe is het mij vergaan in 2020 en hoe ga ik in 2021 starten. In dit artikel vertel ik hierover.

En ik wens iedereen een goed en vooral gezond 2021 toe.

Ondergedompeld in IoPT

Ondergedompeld in IoPT

In de afgelopen 9 dagen heb ik 7 dagen achter mijn PC gezeten en me diep verbonden gevoeld met mensen over de hele wereld in het werken met identiteits georiënteerde traumatherapie.
Mijn lijf is wat stram, mijn hart is open en ik ben geraakt. Hier een kort verslagje...

Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Op 20 november 2020 gaan Sytze Wierda en ik een nascholingsmiddag geven voor de beroepsvereniging VIV (Vereniging Integrale Vitaliteitskunde). Hartstikke leuk en ook wel spannend.

We lichten voor beroepstherapeuten een tipje van de sluier op betreft IoPT. Een kennismaking met deze mooie methode, waarvan we ze graag iets willen laten ervaren van hoe dit werkt en wat dit met je doet. 

Waarschijnlijk gaan we deze workshop ook voor anderen geven. Geïnteresseerd in de opzet? lees het artikel..

Window of Tolerance (WoT)

Window of Tolerance (WoT)

In dit artikel wil ik iets uitleggen over hoe het werkt met stressniveaus en trauma.

Dit doe ik aan de hand van het Window of Tolerance (WoT) model van Dan Siegel (1999) en Pat Ogden (2000). In het Nederlands zou je het ‘Tolerantie-raam’ kunnen noemen. 


5 daagse met Franz Ruppert Juli 2020

5 daagse met Franz Ruppert Juli 2020

Zojuist uitgelogd uit een 5 daagse online meeting met 22 IoPT traumatherapeuten met Vivian Broughton en begeleid door Franz Ruppert. Mensen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Noorwegen, België en Singapore.

Ik zoek naar de woorden om simpel weer te geven hoe deze dagen me geraakt hebben. Deze dagen hebben we weer kunnen ervaren hoe helend dit werk is. En welke verbinding we ook via Zoom kunnen maken om elkaar te supporten.

On-line coaching

On-line coaching

In deze tijd van Sociale Afstand in verband met het COVID-19 Corona virus is het mogelijk om ook gecoached te worden via social media. Juist deze tijd kan angst oproepen of tijd geven om persoonlijke stappen te nemen.

Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

IoPT of the Intentie Methode is de methode die door Franz Ruppert is uitgewerkt. De manier van over mensen denken die hier uit komt is wat ik in mijn werken met cliënten gebruik. Centraal staat Identiteit, dat betekent JIJ. Hieronder leg ik nog iets meer uit.

Innerlijk beeld zichtbaar maken

Innerlijk beeld zichtbaar maken

Met behulp van resonantie maken we hetgeen binnen in jou zit buiten jou zichtbaar. Het is een manier om je onbewuste reacties te spiegelen en daarmee jou te laten zien hoe jou binnenwereld (onderbewuste) er uit ziet.

Spiegelneuronen en resoneren

Spiegelneuronen en resoneren

Wat zijn spiegelneuronen?
Je kent het wel: iemand stoot heel hard zijn teen, en je krimpt in elkaar alsof je zelf de pijn voelt.

Model Franz Ruppert

Model Franz Ruppert

Overleven na een zeer kwetsende ervaring door middel van opsplitsing van je 'ziel'.
Burn-out of Overgang?

Burn-out of Overgang?

Veel overgangsklachten lijken op burn-out klachten. De verandering van 'vruchtbare vrouw' naar 'wijze vrouw' gaat lang niet altijd soepel. Kom je jezelf hierin erg tegen, dan is het fijn om bij iemand te rade te gaan die hier wat meer van af weet.

Nazorg na Reanimatie

Nazorg na Reanimatie

Heb je een reanimatie meegemaakt en heb je hierna angsten of blijf je er steeds mee bezig? Of je het nu hebt ondergaan of dat je het hebt uitgevoerd. Het is immers ‘op leven en dood’ geweest.