Burn-out & Trauma therapie

Burn-out & Trauma therapie

Wil je veranderen?
Heb je wat heftigs meegemaakt?
Wil je een veilige plek om hiermee te werken?
Wil je op een gezonde manier met mensen om gaan?


Ik ben Muriel Venus; burn-out & trauma therapeut en opleider IoPT


Ik help mensen uit een burnout en met het verwerken van heftige ervaringen als ontslag, reanimatie, auto-ongeluk en kindtrauma’s. Ik ken uit eigen ervaring hoe het is om erg gepest te zijn, een scheiding door te maken, te verhuizen, ontslagen te worden, met grensoverschrijding te maken te hebben. Hoe je lichaam gespannen voelt en je je niet automatisch veilig voelt.

Ik heb een innerlijke drive om te helen, te groeien en heb hier veel in gedaan. Het fascineert me en maakt me blij. Hiervandaan help ik graag anderen met hun groeiproces: veilig, met erkenning op hoe het voor jou is, wat humor en een open hart. Ik zoek graag de diepte op zonder het direct zwaar te maken, de balans tussen kwetsbaarheid en kracht. Als het echt ergens over gaat, blijf ik aanwezig.

Groepsdynamiek blijft bijzonder. Sinds 2020 werk ik ook samen met Sytze Wierda (Inner-Constellations) en geven we supervisie en opleidingen aan groepen. In de eerste plaats online. Het is geweldig te ervaren dat in dit werk alles bij elkaar komt en alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. Wij bieden een zo veilig mogelijk oefenveld zodat de deelnemers kunnen leren en ervaren en groeien, met alles wat daar bij komt kijken. 


 • Ik sta op de IoPT practitioners lijst van Vivian Broughton, dit is een lijst van IoPT practitioners waarvan Vivian weet dat ze genoeg ervaring, kennis en kunde hebben om goed te kunnen begeleiden.
 • Ik sta op de aanbevelingslijst van Franz Ruppert waarop hij internationaal de therapeuten aanbeveelt die in zijn IoPT-methode voor psychosociaal trauma-therapeut gedegen geschoold zijn en zich voortdurend laten bijscholen op dit terrein.

 • Ik ben aangesloten bij het IZR-netwerk. Dit zijn therapeuten die via Interakt opleidingen gevolgd hebben, in IZR/IoPT kundig zijn en veel ervaring hebben opgedaan. De mensen in dit netwerk zorgen voor regelmatige bijscholing en ondersteunen elkaar in betere therapeuten te worden.

         en 

 • De bijscholing die door Muriel en Sytze wordt gegeven is KTNO geaccrediteerd

    

 • Ik ben aangesloten bij de ethische commissie van Phoenix-opleidingen


Mijn opleidingen op dit vak zijn:

Franz Ruppert - München

 • 5 daagse workshop IoPT in München 2019
 • 5 daagse workshop IoPT online 2020, 2021
 • 2 daagse seminars in Culemborg 2015, 2017, 2019, 2020
 • 2 daags seminar online 2021
 • internationale supervisiegroep 2021 - 2022 (via Sytem of the Heart - Singapore)
 • International advanced training with Dr Ruppert 2022 - 2023 (via Marta Thorsheim - Oslo)

Vivian Broughton - Londen

 • 5 daagse cursus werken met IoPT (Identiteitsgeorienteerde Psychotrauma Therapie) 2018
 • doorlopende supervisiegroep 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Interakt - Tiel

 • Breek de Stilte I, II en III
 • Leertherapie

Uitgeverij Mens!

 • Congres Traumasporen - Prof. dr. Bessel van der Kolk 2019

Phoenix opleidingen - Utrecht

 • 3 jarige opleiding
 • systemisch werken
 • professionele begeleiding organisaties
 • maskermaker
 • persoonlijk leiderschap


Proeverij voor Supervisie

Proeverij voor Supervisie

Proeverij voor Supervisie op basis van IoPT voor mensen die (professioneel) met mensen werken. In het werken met mensen ben je zelf het instrument én de methode. Door jezelf beter te kennen kun je in contact op een andere laag jouw klant of (werk)relaties begeleiden tot een diepe en duurzame verandering. Schrijf je in voor de gratis online proeverij op woensdag 24 november 2021 (18:30-22:00) of op vrijdag 7 januari 2022 (09:00-13:00).

IoPT online: nieuwe mogelijkheden in begeleiden

IoPT online: nieuwe mogelijkheden in begeleiden

In dit artikel een vergelijking van methoden. Het is niet uitgebreid, alleen om je een algemeen idee te geven en de mogelijkheid om verder te verkennen. Het is aan de facilitator om erachter te komen wat zij/hij het leukst vindt en wat zij/hij kan gebruiken, op basis van eigen vaardigheden en comfort. En natuurlijk houd je ook rekening met de voorkeur van de cliënt. Er is geen ‘beste methode’ en alle methoden kunnen naast elkaar worden gebruikt.

Find here the English version.

IoPT online: new possibilities in facilitation

IoPT online: new possibilities in facilitation

In this essay a comparison of the methods. It is not extensive, only to give you a general idea and opportunity to explore further. It is for the facilitator to find out what she/he likes best and what to use, upon your own skills and comfortability. And ofcourse you also take the preference of the client into account. There is no ‘best method’ and all methods can be used next to each other.


Vind hier de Nederlandse versie.

Terugblik 2020, op naar 2021

Terugblik 2020, op naar 2021

December - tijd om terug te blikken en vooruit te kijken.

Hoe is het mij vergaan in 2020 en hoe ga ik in 2021 starten. In dit artikel vertel ik hierover.

En ik wens iedereen een goed en vooral gezond 2021 toe.

Ondergedompeld in IoPT

Ondergedompeld in IoPT

In de afgelopen 9 dagen heb ik 7 dagen achter mijn PC gezeten en me diep verbonden gevoeld met mensen over de hele wereld in het werken met identiteits georiënteerde traumatherapie.
Mijn lijf is wat stram, mijn hart is open en ik ben geraakt. Hier een kort verslagje...

Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Op 20 november 2020 gaan Sytze Wierda en ik een nascholingsmiddag geven voor de beroepsvereniging VIV (Vereniging Integrale Vitaliteitskunde). Hartstikke leuk en ook wel spannend.

We lichten voor beroepstherapeuten een tipje van de sluier op betreft IoPT. Een kennismaking met deze mooie methode, waarvan we ze graag iets willen laten ervaren van hoe dit werkt en wat dit met je doet. 

Waarschijnlijk gaan we deze workshop ook voor anderen geven. Geïnteresseerd in de opzet? lees het artikel..

Window of Tolerance (WoT)

Window of Tolerance (WoT)

In dit artikel wil ik iets uitleggen over hoe het werkt met stressniveaus en trauma.

Dit doe ik aan de hand van het Window of Tolerance (WoT) model van Dan Siegel (1999) en Pat Ogden (2000). In het Nederlands zou je het ‘Tolerantie-raam’ kunnen noemen. 


5 daagse met Franz Ruppert Juli 2020

5 daagse met Franz Ruppert Juli 2020

Zojuist uitgelogd uit een 5 daagse online meeting met 22 IoPT traumatherapeuten met Vivian Broughton en begeleid door Franz Ruppert. Mensen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Noorwegen, België en Singapore.

Ik zoek naar de woorden om simpel weer te geven hoe deze dagen me geraakt hebben. Deze dagen hebben we weer kunnen ervaren hoe helend dit werk is. En welke verbinding we ook via Zoom kunnen maken om elkaar te supporten.

On-line coaching

On-line coaching

In deze tijd van Sociale Afstand in verband met het COVID-19 Corona virus is het mogelijk om ook gecoached te worden via social media. Juist deze tijd kan angst oproepen of tijd geven om persoonlijke stappen te nemen.

Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

IoPT of the Intentie Methode is de methode die door Franz Ruppert is uitgewerkt. De manier van over mensen denken die hier uit komt is wat ik in mijn werken met cliënten gebruik. Centraal staat Identiteit, dat betekent JIJ. Hieronder leg ik nog iets meer uit.

Innerlijk beeld zichtbaar maken

Innerlijk beeld zichtbaar maken

Met behulp van resonantie maken we hetgeen binnen in jou zit buiten jou zichtbaar. Het is een manier om je onbewuste reacties te spiegelen en daarmee jou te laten zien hoe jou binnenwereld (onderbewuste) er uit ziet.

Spiegelneuronen en resoneren

Spiegelneuronen en resoneren

Wat zijn spiegelneuronen?
Je kent het wel: iemand stoot heel hard zijn teen, en je krimpt in elkaar alsof je zelf de pijn voelt.

Model Franz Ruppert

Model Franz Ruppert

Overleven na een zeer kwetsende ervaring door middel van opsplitsing van je 'ziel'.
Burn-out of Overgang?

Burn-out of Overgang?

Veel overgangsklachten lijken op burn-out klachten. De verandering van 'vruchtbare vrouw' naar 'wijze vrouw' gaat lang niet altijd soepel. Kom je jezelf hierin erg tegen, dan is het fijn om bij iemand te rade te gaan die hier wat meer van af weet.

Nazorg na Reanimatie

Nazorg na Reanimatie

Heb je een reanimatie meegemaakt en heb je hierna angsten of blijf je er steeds mee bezig? Of je het nu hebt ondergaan of dat je het hebt uitgevoerd. Het is immers ‘op leven en dood’ geweest.