Burn-out & Trauma therapie

Burn-out & Trauma therapie

Trauma therapie

Veel mensen schrikken van het woord trauma. Dat klinkt heel zwaar en heftig. En als jij iets zwaars en heftigs zegt, dan kan of wil je omgeving daar waarschijnlijk niets mee. Het lijkt zo eng- voor je omgeving en waarschijnlijk ook voor jezelf- om alles wat pijn doet aan te kijken. Veel mensen stoppen hun verdriet en verwonding liever weg. En creëren in hun hoofd een sprookje om de werkelijkheid draaglijk te maken.

Maar een trauma werkt als een ballon onder water: hoe dieper je het weg stopt, hoe liever het weer boven wil komen. Je kunt er op een gegeven moment niet meer omheen: Hier moet je wat mee. Want het wegduwen en negeren van je trauma gaat uiteindelijk je leven negatief beïnvloeden. Jouw sprookje kan niet langer volgehouden worden, er komen barsten in de spiegel. Je vraagt je af hoe je verder moet met die spreekwoordelijke ballon die zo hinderlijk om aandacht vraagt als hij steeds boven water plopt. En wat je ermee moet. 

Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van schokkende, traumatische ervaringen. Als je PTSS hebt, dan herbeleef je de traumatische gebeurtenis(en) middels onvrijwillige indringende pijnlijke herinneringen, zoals nachtmerries en flashbacks. En je probeert mensen, gesprekken, plaatsen of situaties die jou herinneren aan de traumatische gebeurtenis te vermijden.
Je trauma bevindt zich in het verleden en verstoort dus jouw dagelijkse leven. Venus Constellations kan jou helpen middels Identiteits gerichte therapie (IoPT). Zie daarvoor de uitleg in de kadertjes.

Ikzelf heb persoonlijk ervaringen met PTSS. En heb een helingsproces doorgemaakt middels IoPT. Je zou kunnen zeggen dat ik daardoor het sprookje voorbij ben. Ik heb de barsten in de spiegel gezien, de ballon onder water geduwd tot ik niet meer kon. Ik ben inmiddels in staat mijn eigen leven steeds vollediger te leven.
Ik hoor graag jouw verhaal. Zodat we samen achter jouw sprookje jouw ware ervaringen onder ogen gaan komen. Ik wil samen met jou onderzoeken hoe jij je tot de traumatiserende ervaring(en) kunt verhouden. Vanuit het hier en nu. Want als je met een gezonde blik vanuit hier kijkt naar wat er toen gebeurd is, kan dat wat zo beschadigend is geweest hanteerbaar worden. Dan wordt je niet meer gekidnapped door je verleden. En kun je die ballon naar de oppervlakte laten komen en hem leeg laten lopen. Tot hij zo klein is dat hij - bij wijze van spreken - in je hand past.


En toen kwam Corona...

Corona heeft de wereld duidelijk gemaakt dat er veel angst is. Waarschijnlijk triggert social distancing ook bij jou veel. Het 'moeten' en 'niet-mogen'. We worden geraakt in ons contact met mensen. Het kan zijn dat dit bij jou iets oproept, dat het iets oprakelt wat vroeger gebeurd is.

Of je hebt ineens een onredelijk grote angst voor de buitenwereld, naar buiten gaan en onder de mensen zijn... 

Je bent welkom om jouw reactie op corona mee te nemen in de coaching. Het is een prachtige ingang om aan de slag te gaan met wat je voelt en wie jij bent.

Proeverij voor Supervisie

Proeverij voor Supervisie

Proeverij voor Supervisie op basis van IoPT voor mensen die (professioneel) met mensen werken. In het werken met mensen ben je zelf het instrument én de methode. Door jezelf beter te kennen kun je in contact op een andere laag jouw klant of (werk)relaties begeleiden tot een diepe en duurzame verandering. Schrijf je in voor de gratis online proeverij op woensdag 24 november 2021 (18:30-22:00) of op vrijdag 7 januari 2022 (09:00-13:00).

IoPT online: nieuwe mogelijkheden in begeleiden

IoPT online: nieuwe mogelijkheden in begeleiden

In dit artikel een vergelijking van methoden. Het is niet uitgebreid, alleen om je een algemeen idee te geven en de mogelijkheid om verder te verkennen. Het is aan de facilitator om erachter te komen wat zij/hij het leukst vindt en wat zij/hij kan gebruiken, op basis van eigen vaardigheden en comfort. En natuurlijk houd je ook rekening met de voorkeur van de cliënt. Er is geen ‘beste methode’ en alle methoden kunnen naast elkaar worden gebruikt.

Find here the English version.

IoPT online: new possibilities in facilitation

IoPT online: new possibilities in facilitation

In this essay a comparison of the methods. It is not extensive, only to give you a general idea and opportunity to explore further. It is for the facilitator to find out what she/he likes best and what to use, upon your own skills and comfortability. And ofcourse you also take the preference of the client into account. There is no ‘best method’ and all methods can be used next to each other.


Vind hier de Nederlandse versie.

Terugblik 2020, op naar 2021

Terugblik 2020, op naar 2021

December - tijd om terug te blikken en vooruit te kijken.

Hoe is het mij vergaan in 2020 en hoe ga ik in 2021 starten. In dit artikel vertel ik hierover.

En ik wens iedereen een goed en vooral gezond 2021 toe.

Ondergedompeld in IoPT

Ondergedompeld in IoPT

In de afgelopen 9 dagen heb ik 7 dagen achter mijn PC gezeten en me diep verbonden gevoeld met mensen over de hele wereld in het werken met identiteits georiënteerde traumatherapie.
Mijn lijf is wat stram, mijn hart is open en ik ben geraakt. Hier een kort verslagje...

Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Op 20 november 2020 gaan Sytze Wierda en ik een nascholingsmiddag geven voor de beroepsvereniging VIV (Vereniging Integrale Vitaliteitskunde). Hartstikke leuk en ook wel spannend.

We lichten voor beroepstherapeuten een tipje van de sluier op betreft IoPT. Een kennismaking met deze mooie methode, waarvan we ze graag iets willen laten ervaren van hoe dit werkt en wat dit met je doet. 

Waarschijnlijk gaan we deze workshop ook voor anderen geven. Geïnteresseerd in de opzet? lees het artikel..

Window of Tolerance (WoT)

Window of Tolerance (WoT)

In dit artikel wil ik iets uitleggen over hoe het werkt met stressniveaus en trauma.

Dit doe ik aan de hand van het Window of Tolerance (WoT) model van Dan Siegel (1999) en Pat Ogden (2000). In het Nederlands zou je het ‘Tolerantie-raam’ kunnen noemen. 


5 daagse met Franz Ruppert Juli 2020

5 daagse met Franz Ruppert Juli 2020

Zojuist uitgelogd uit een 5 daagse online meeting met 22 IoPT traumatherapeuten met Vivian Broughton en begeleid door Franz Ruppert. Mensen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Noorwegen, België en Singapore.

Ik zoek naar de woorden om simpel weer te geven hoe deze dagen me geraakt hebben. Deze dagen hebben we weer kunnen ervaren hoe helend dit werk is. En welke verbinding we ook via Zoom kunnen maken om elkaar te supporten.

On-line coaching

On-line coaching

In deze tijd van Sociale Afstand in verband met het COVID-19 Corona virus is het mogelijk om ook gecoached te worden via social media. Juist deze tijd kan angst oproepen of tijd geven om persoonlijke stappen te nemen.

Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

IoPT of the Intentie Methode is de methode die door Franz Ruppert is uitgewerkt. De manier van over mensen denken die hier uit komt is wat ik in mijn werken met cliënten gebruik. Centraal staat Identiteit, dat betekent JIJ. Hieronder leg ik nog iets meer uit.

Innerlijk beeld zichtbaar maken

Innerlijk beeld zichtbaar maken

Met behulp van resonantie maken we hetgeen binnen in jou zit buiten jou zichtbaar. Het is een manier om je onbewuste reacties te spiegelen en daarmee jou te laten zien hoe jou binnenwereld (onderbewuste) er uit ziet.

Spiegelneuronen en resoneren

Spiegelneuronen en resoneren

Wat zijn spiegelneuronen?
Je kent het wel: iemand stoot heel hard zijn teen, en je krimpt in elkaar alsof je zelf de pijn voelt.

Model Franz Ruppert

Model Franz Ruppert

Overleven na een zeer kwetsende ervaring door middel van opsplitsing van je 'ziel'.
Burn-out of Overgang?

Burn-out of Overgang?

Veel overgangsklachten lijken op burn-out klachten. De verandering van 'vruchtbare vrouw' naar 'wijze vrouw' gaat lang niet altijd soepel. Kom je jezelf hierin erg tegen, dan is het fijn om bij iemand te rade te gaan die hier wat meer van af weet.

Nazorg na Reanimatie

Nazorg na Reanimatie

Heb je een reanimatie meegemaakt en heb je hierna angsten of blijf je er steeds mee bezig? Of je het nu hebt ondergaan of dat je het hebt uitgevoerd. Het is immers ‘op leven en dood’ geweest.