Burn-out & Trauma therapie

Burn-out & Trauma therapie

Transcript Samen Sterk filmpje

muziek

0:05

Elk mens heeft wel een of meer trauma’s opgelopen.

Om in het dagelijks leven door te kunnen, worden trauma’s verborgen in het onderbewuste. Totdat we er niet meer omheen kunnen, teveel last krijgen en hulp zoeken.

Dan is het fijn, als je met mensen werkt, dat je iets af weet van trauma’s.

Wij gingen langs bij Muriel Venus van Venus Constellations die ons hier meer over kan vertellen.

0:28

Een trauma kan ontstaan bijvoorbeeld door een auto ongeluk maar het kan ook zijn dat een trauma al veel eerder begint en bijvoorbeeld al in de baarmoeder of tijdens geboorte of vlak na de geboorte en als je dan later in je leven nog andere ernstige dingen meemaakt krijg je een opstapeling van trauma’s en dat is een complex trauma.

0:48

iemand met een trauma, ten eerste, het logisch denken schakelt uit, dus iemand reageert wat meer vanuit een kind reactie. mensen hebben vaak angsten, dissociatie is heel bekend, het wegkijken van mensen, dus er zijn heel veel verschijningsvormen van trauma.

1:05

Een trauma kun je verwerken door dat deel dat je afgesplitst hebt in een trauma weer te integreren in de rest van je zijn. en daar zijn verschillende methodes voor: bijvoorbeeld IFS of Mindfulness of identiteits georiënteerde psychotraumatherapie of interne zelfresonantie.

1:26

Hoe je het beste om kunt gaan met mensen met een trauma is vooral liefdevol en oordeelloos te kijken. Dat kun je het beste doen als je zelf wat weet van trauma, dus als je trauma bewust bent, als je trauma-informed bent, dan snap je meer van wat er gebeurt en dat kun je doen door je eigen processen te doen.

1:48

Daarvoor kan je bijvoorbeeld supervisie doen, of je kan in een werkgroep zitten of je kan een opleiding volgen in trauma therapie.

Zie youtube.

Venus Constellations op TV

— Muriel Venus —

Met schroom en trots wil ik vertellen over ‘me laten zien’.

In oktober 2022 werd ik gebeld door SBS6, ze zochten iemand die wat over trauma therapie kan vertellen. Ik voelde me gevleid en werd ingezogen in het enthousiaste verhaal van de dame aan de telefoon. Dingen geregeld en datum geprikt voor opnames: op 29 oktober komen 2 mensen en ze hebben 3 uur om je mooi op de film te zetten. Het filmpje gaat 2 minuten duren. Je krijgt het filmpje met alle rechten.

Super, en dan...