Terugblik 2020, op naar 2021

Terugblik 2020, op naar 2021

December - tijd om terug te blikken en vooruit te kijken.

Hoe is het mij vergaan in 2020 en hoe ga ik in 2021 starten. In dit artikel vertel ik hierover.

En ik wens iedereen een goed en vooral gezond 2021 toe.

December - tijd om terug te blikken en vooruit te kijken.

De foto die je hier ziet is gemaakt nog in ‘de oude wereld’ van vóór de COVID-19 pandemie. Het is inderdaad een mooi nostalgisch plaatje, kerstfiguurtjes in Anton Piek stijl op het ijs van de Weissensee. Toen was Corona nog alleen in Wuhan, dachten we. Al gauw bleek het toch heel dicht bij te zijn en was het in Noord-Italië. Vlak bij de Weissensee. En toen kwam het ook naar Nederland.  

Mijn agenda was eigenlijk een beetje té vol geboekt met BHV en EHBO lessen, eind 2019 bleek dat er toch regelmatig lessen niet doorgingen, dus had ik lekker ingeboekt met het idee dat er toch wel wat uit zou vallen. Dat gebeurde niet en mijn focus was op EHBO en BHV, niet helemaal volgens planning. Maar wel een goed gevoel dat mijn plan werkte. Met deze lessen kan ik een basis inkomen genereren. 
Toen werden ineens alle lessen stopgezet, oeps, dat is wat te veel van het goede.. 

Co moest vanuit thuis gaan werken, dus de huiskamer was ‘bezet’ aangezien zijn bureau in de huiskamer staat. Ik heb mijn werkkamer meer multifuctioneel ingericht en met wat schuiven van meubels is het nu een on-line werkkamer, een coach kamer, een relax kamer. De eerste weken was alle fysieke samenkomen niet mogelijk, en ik had tijd om me helemaal te focussen op de coaching. Met collega’s direct aan de slag om uit te proberen hoe en of het lukt om te coachen via Zoom en andere online platforms. 
Dit lukt wonderbaarlijk goed! Allerlei vormen uitgeprobeerd, er is van alles mogelijk! Super! 

Anderen zijn ook aan de slag gegaan met online IoPT (Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory) en er werden globale evenementen opgezet. 
Ik ben helemaal in de IoPT community gedoken en heb veel supermooie contacten opgedaan met mensen uit Singapore, Engeland, Brazilie, Kuweit, Rusland, Duitsland, Belgie, ga zo maar door. 
Diverse workshops en seminars gevolgd, veel van Franz Ruppert, ook van anderen. Het IoPT congres was online: 2 weekeinden, een 5 daagse in een virtueel München, een 3 daagse supervisie door Franz. Weekeinden supervisie door Vivian Broughton. Een internationale groep opgezet om samen elkaar te steunen en samen verder te groeien. Veel 1:1 contacten met onderling veel oefenen. 
Kortom een reuze groeispurt in mijn IoPT vaardigheden en in mijn persoonlijke processen. 
Wat een rijkdom. 
Daarnaast ook andere trauma kennis opgedaan, een cursus bij NICABM (Bessel van der Kolk, Peter Levine, Stephen Porges en vele anderen), een cursus bij SPI (Pat Ogden en Janina Fischer). Mooie aanvulling om nog meer achtergrondkennis te hebben van trauma en hoe dat in je lijf werkt. 

Hierin heb ik ook ervaren wat de lockdown en social distancing met mij doet. Het is heel vreemd om ineens een leeg Utrecht te ervaren. Buiten is het stil en mogelijk gevaarlijk en ik zit binnen in mijn cocon. Dit was voor mij een parallel met mijn tijd voor mijn geboorte. Het werd extra scherp toen HarslagNu besloot om mensen boven de 50 niet meer op te roepen voor reanimaties. Dat is té gevaarlijk. Hierdoor werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt en heb ‘lekker’ mijn eigen processen aan kunnen gaan. Het ongrijpbare gevaar van nu te scheiden van het ongrijpbare gevoel van gevaar van toen. Hierdoor kan ik nuances aanbrengen en zien dat social distancing mij de mogelijkheid brengt om te voelen wat afstand, en vooral afgrenzen met mij doet. Dat je kunt zeggen, dit is dicht genoeg bij, en ik wil mijn grens bewaken. Hoe ga ik om met grenzen is weer op een nieuwe manier te ervaren. 

In de zomer ben ik voorzichtig weer naar buiten gegaan. Begonnen met zeillessen voor max. 2 mensen uit 1 huishouden. Heerlijk om weer les te geven en heerlijk om buiten op het water te zijn. En kijken hoe dat is om samen te zijn en afstand te bewaren. 

Na de zomer ben ik weer EHBO en BHV lessen gaan geven. Ronduit bizar! Cursisten zitten óf anderhalve meter uit elkaar óf met schermen ertussen, ieder zijn eigen bushokje. Niet werken met LOTUS slachtoffers (de professionele grimage kunstenaars die slachtoffers uitbeelden). Een drukverband oefenen op je eigen lichaam. Vertellen hoe je iemand in de stabiele zijligging legt in plaats van uit te voeren, of uitvoeren op een pop, die niet voelt als een mens en zeker niet meewerkt. Het stimuleert mijn creativiteit: hoe kan ik toch deze mensen zoveel mogelijk meegeven met de beperkte middelen van deze tijd. En dat lukt goed, en ik heb plezier hierin. En de balans tussen EHBO/BHV en coaching was beter dan in het voorjaar. 

Hoogtepunt van dit jaar was het geven van een workshop voor een beroepsvereniging. Sytze Wierda vroeg of ik dit samen met hem wilde doen. We hebben intensief en heel mooi samen een pracht workshop opgezet. 4 uur Inleiding tot IoPT voor therapeuten van allerlei pluimage. Inzet was bewustmaking dat trauma invloed kan hebben op hun werkmethodes. Trauma van de cliënt of trauma van hunzelf als therapeut. Deze opleiding is geaccrediteerd voor punten door het KTNO. De workshop is supergoed ontvangen en we zijn er heel happy mee. 
Hiervandaan gaan we deze samenwerking doorzetten naar volgend jaar (en verder). In ieder geval is hieruit een groep gekomen met therapeuten die wij supervisie gaan geven. Vanuit de IoPT wereld kijken naar de issues die zij tegen komen in het werken met hun cliënten. 
Zonder te willen dat zij IoPT gaan uitoefenen, gewoon in hun eigen expertise verstevigen. 

Daarnaast willen we een opleiding gaan opzetten. Dit is nog in een heel pril stadium. En voelt al helemaal goed, de flow is er! 

Mijn klantenbestand voor coaching groeit, wel nog langzaam, en het groeit. Dit jaar mee mogen maken dat een aantal mensen zich veel beter zijn gaan voelen en heel anders op hun omgeving kunnen reageren als voorheen. Het maakt dat ik helemaal voel dat ik met het juiste bezig ben, het klopt zo voor mij. 
Het kan niet anders als dat komend jaar mijn klantenbestand verder groeit en ik alles wat ik afgelopen jaar extra geleerd heb kan inzetten om anderen te helpen ook gezonder in het leven te staan. 

Mijn vooruitzicht voor 2021 is mooi: ik vind mijn weg in deze vreemde nieuwe wereld en kijk uit naar de nieuwe mogelijkheden die dit mee brengt. 

Voor elke lezer van dit - toch wel lange - verhaal: 
Ik wens jullie ook een goed en vooral gezond 2021. 

Lieve groet, Muriel Venus