Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

Identity oriented Psychotrauma Therapy/Theory (IoPT)

IoPT of the Intentie Methode is de methode die door Franz Ruppert is uitgewerkt. De manier van over mensen denken die hier uit komt is wat ik in mijn werken met cliënten gebruik. Centraal staat Identiteit, dat betekent JIJ. Hieronder leg ik nog iets meer uit.

IoPT: Het gaat erom dat jouw Identiteit meer versterkt wordt. Jij mag meer jij worden.
Tijdens het werken met deze methode zien we steeds weer hoe we gevormd zijn door onze ouders en onze omgeving. En hoe we met hun verweven zijn. 
Deze methode laat zien waarom het nodig was om ons te vereenzelvigen met onze omgeving en hoe dit je leven in het nu beïnvloed. En het geeft handvaten om meer je eigen pad te kiezen en te doen wat goed voor jou is.

Het is bijzonder hoe we hierbij onszelf tegenkomen in hele jonge stukken. Vaak zelfs voor de geboorte: hoe heb jij het beleefd toen je nog in je moeders buik zat? Of iets dat diepe indruk heeft gemaakt toen we nog maar 2 of 3 jaar oud waren. Eigenlijk is dat gek, omdat we nog geen echte herinneringen aan die jaren hebben, immers onze hersenen waren nog niet zover ontwikkeld dat dat verwerkt kon worden. Toch geeft ons lichaam ons heel veel terug over die tijd. Spanningen of angsten. Ook kunnen we zien hoe we daar op gereageerd hebben: wegkruipen of juist heel druk doen, of gaan regelen, of juist zorgen voor.

In trauma splitsen we delen van onszelf af. Bij de IoPT kunnen we deze afgesplitste delen weer benaderen, en mogelijk de afsplitsing minder maken, of zelfs helemaal opheffen: helen.
We werken dus als het ware met delen van onszelf.

Franz zijn methode laat ook zien dat het IK het belangrijkste is, want als jouw IK er kan zijn, dan kun jij er zijn. Dus gaat het er om hoe is jouw IK omgegaan met jouw ervaringen. En hoe kunnen de afgesplitste delen zich verhouden tot de IK. 

In mijn werken met jou, zal ik dus ook steeds terugkeren naar jouw IK. Hoe heb jij het ervaren? Wat was jouw schrik, angst, pijn?
En als je dat echt kunt zien en voelen, dan zie je een verschuiving van jouw innerlijk, dan heb je weer een stap gezet in jouw proces naar jouw identiteit.