Valentijnsdag: wat betekent dat voor jou?

Valentijnsdag: wat betekent dat voor jou?

Is het voor jou een dag om stil te staan bij Liefde? Of vind jij het gewoon maar een commerciële bedoening?

Voor mij is het stilstaan bij familie, houden van mijn Oma. 
Oma Ietje Hindriks - Visser, geboren 14 februari 1903 in Groningen. Ze is 107 jaar geworden. De op 8 na oudste mens in Nederland, de oudste van Gelderland in 2010.


Oma Ietje Hindriks - Visser, geboren 14 februari 1903 in Groningen. Ze is 107 jaar geworden. De op 8 na oudste mens in Nederland, de oudste van Gelderland in 2010.

Twee oorlogen overleefd, de digitalisering zien ontstaan. 
Toen ik haar een keer vroeg over de auto die langzaam in het straatbeeld kwam, zei ze: kind, ik heb de fiets zien komen. Wauw, mindblowing. Auto, televisie, telefoon daar kon ik bij, de laatste twee heb ik zelf ook deels meegemaakt. Maar hoe dicht bij het is dat de fiets in het straatbeeld kwam? Oma die op haar 40e nog zwanger werd en mijn moeder ter wereld bracht, tijdens een bombardement op Groningen.

Als kind vond ik Oma niet gezellig, ze was druk bezig en er mocht niet zo veel. En ik moest pudding eten, wat ik echt niet naar binnen kon krijgen. In mijn kindbeleving was ze streng. Als volwassene heb ik een andere kant van mijn Oma gezien. Ze bleef nieuwsgierig naar mensen, en had begrip van de wereld en de bureaucratie. Ze had humor, toen haar korte termijn geheugen vol was zei ze me: ik heb genoeg aan mijn 3 mooiste meisjesboeken, als ik ze uit heb, kan ik gewoon opnieuw beginnen, ik ben het toch weer vergeten. De liefde voor natuur en bloemen, die steeds het kind in haar opriepen. Het was vaste prik, elke dag een ommetje wandelen, en wandelen kon ze. In het eerste bejaardenhuis de dames die voor de lift stonden en 20 jaar jonger waren aansporen toch de trap te nemen, zoals zij. Zelfs na haar 100ste eigenlijk geen rollator willen gebruiken: dan voel ik me zo oud. En in de late zomer, dan waren de bramen rijp, en liep ze zo de bosjes in om bramen te plukken en met een paars gezicht en handen zich om te draaien, benen vol schrammen konden haar niet deren. Bij bejaardengym haar benen tot boven haar hoofd de lucht in gooien. Een vrolijk en vriendelijk woord voor iedereen. En vooral de nieuwsgierigheid… Een Oma waar ik nog veel van heb mogen zien, juist omdat ze zo oud werd.

Als ik aan Oma denk, gaat mijn hart open, wordt ik mild en denk ik ook aan mijn familie. De mensen die er nog zijn, de mensen die weggevallen zijn. De verbinding die los-vast is en toch, we zijn familie! En kan ik mijn plaats binnen die familie zien.

Als familie hebben we ook na de dood van Oma rond valentijnsdag altijd een reunie gehad. Tot 2020 - corona.. Vorig jaar zag ik mijn nicht en haar zoon nog via Zoom, dit jaar is er niemand die uitreikt. Voor nu is dat zo, volgend jaar ga ik weer porren. Kijken wie contact behoeft.

Dus naast dat ik elke valentijnsdag geraakt wordt in familiegevoel geraakt wordt, wordt ik ook geraakt in wie ik ben. Hoe ik ben, mede door deze familie. De geschiedenis, die ook mijn geschiedenis is. En het mooie voorbeeld dat mijn Oma voor mij is, hoe je vrolijk, vriendelijk en vooral nieuwsgierig heel oud kunt worden. Ik voel dat ik daar ook Zelfliefde voor nodig heb. Dus kom ik zo weer terug bij Valentijnsdag. En ben nieuwsgierig. Wat brengt Valentijnsdag bij jou naar boven?

Mooie dag lieve mensen!