Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Workshop Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory

Op 20 november 2020 gaan Sytze Wierda en ik een nascholingsmiddag geven voor de beroepsvereniging VIV (Vereniging Integrale Vitaliteitskunde). Hartstikke leuk en ook wel spannend.

We lichten voor beroepstherapeuten een tipje van de sluier op betreft IoPT. Een kennismaking met deze mooie methode, waarvan we ze graag iets willen laten ervaren van hoe dit werkt en wat dit met je doet. 

Waarschijnlijk gaan we deze workshop ook voor anderen geven. Geïnteresseerd in de opzet? lees het artikel..

VIV Nascholingsmiddag 20 november 2020:

Kennismaking met IoPT - Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theorie

We kennen allemaal trauma; het beïnvloedt ons levensgeluk, onze relaties en alles wat we doen. We lopen trauma op in onze relaties en we helen onze trauma’s in gezonde relaties. Veel van de hulpvragen in onze praktijken kunnen herleid worden naar omstandigheden in onze vroege jeugd.

We weten steeds meer over psychotrauma, over het ontstaan en over de verwerking ervan; daarmee ontstaan er nieuwe behandelmethodieken. Als als therapeut / begeleider hebben wij een unieke positie; zowel wij als onze cliënten hoeven in de huidige generatie niet het patroon van onze (voor-)ouders voort te zetten.

Hiertoe hebben wij als begeleiders ‘in de spiegel’ te kijken om te zorgen voor een gezond “tegenover”, vrij van tegenoverdracht.

De IoPT methode maakt dat je wereld verandert. Het is niet alleen een totaal ander perspectief. Als begeleider werk je met de werkelijkheid voor wat die is; de waarheid heelt de waan.

Deze middag staan de inzichten van Prof. Dr. Franz Ruppert centraal over het ontstaan en herstel van het vroegkinderlijk hechtingstrauma. Je krijgt een korte inleiding tot IoPT (Identity Oriented Psychotrauma Therapy/Theory), het Trauma Model, de Trauma Biografie en de Intentie Methode. De begrippen ‘eigen identiteit’ en ‘gezonde autonomie’ staan daarin centraal, voor zowel cliënt als begeleider.

We geven diverse voorbeelden van hoe trauma kan resulteren in lichamelijke en/of geestelijke klachten, waardoor duidelijk wordt dat je met deze methode heel goed met klachten kunt werken. Het is een mooie ingang om dichter bij het onderliggende trauma te komen.

Aan de hand van theorie en oefenen met collega’s krijg je eerste kennismaking hoe je een ‘door de spiegel’ stapt. We werken vooral met het lijf en minder met cognitie, dit kan ook online! Je ervaart hoe dit bij jouzelf werkt zodat je snapt hoe dit voor jouw cliënt is en hoe dit in de wisselwerking kan spelen. Dat je jezelf tegenkomt als begeleider/therapeut in het werken met trauma’s bij cliënten is zeker.

De bijscholing wordt gegeven door Sytze Wierda (lid van VIV) en Muriel Venus; beiden hebben een praktijk in IoPT psychotraumaverwerking.

Sytze en Muriel zijn opgeleid door Franz Ruppert, Vivian Broughton, Margriet Wentink en NICABM. Eerder waren zij al o.a. door Phoenix Opleidingen gecertificeerd. Sytze heeft zijn eigen praktijk Inner-Tree.nl in traumaverwerking, relatietherapie en persoonlijk leiderschap. Muriel heeft haar eigen praktijk VenusConstellations.nl in burn-out en traumaverwerking.